Suntem pregătiți pentru sfârșitul banilor în numerar?
În anul COVID, s-a produs o trecere accelerată de la banii în numerar la tranzacțiile digitale, online. Fie că au fost bani tranzacționați prin Revolut, Raiffeisen Smart Mobile, carduri de debit sau credit, tranzacțiile cash au scăzut vertiginos. Iar acest trend va continua și în anii care urmează.
Conform unui studiu publicat recent de Business Insider Intelligence și care este intitulat sugestiv „Moartea numerarului”, până în 2024 vom ajunge la aproximativ 1.100 de miliarde de tranzacții digitale anual.
Dacă facem o analiza a ultimilor ani, în 2019, în perioada premergătoare pandemiei, peste 672 de miliarde de tranzacții digitale s-au efectuat în total la nivel global. Pe viitor se estimează că numărul acestora va creștere cu până la 64% până în 2024, ajungând la peste 1.107 miliarde de tranzacții.
În prezent, aproximativ 80% dintre cetățeni folosesc carduri, iar 58% dintre plăți se fac cu cardul și doar 6% sunt în numerar.
Toate acestea afectează deja modul în care oamenii, companiile, guvernele folosesc banii. Însă această tranziție de la banii numerar la cei digitali, aduce și pericole, noi tipologii de infractori. Conform informațiilor publicate de Business Insider, dacă pagubele financiare rezultate din fraude cu carduri erau de 31 de miliarde de dolari în anul 2019, acestea vor crește la peste 47 de miliarde până în 2024.
Digitalizarea forțată de împrejurările COVID au obligat instituțiile financiar/bancare să vină cu noi produse și servicii digitale, adaptate acestei perioade. Mai mult, consumatorii au început să conștientizeze beneficiile cumpăraturilor online sau plata cu telefonul în magazine, plata facturilor prin direct debit, transferuri electronice de bani.
Creșterea estimată pentru plățile folosind dispozitive mobile va atinge pragul de 477 de miliarde de dolari tranzacționați în 2024, față de 166 de miliarde de dolari în 2019.
Tu cum stai cu digitalizarea banilor tăi? Folosești o aplicație de internet banking? Faci plăți cu cardul sau cu telefonul?