Smart Home

Ce trebuie să ştii pentru a alege cel mai bun invertor pentru sistemul tău fotovoltaic

Pentru a te ajuta să decizi care dintre cele trei tipuri de invertoare se potrivește nevoilor tale specifice, am adunat în acest articol câteva informații de bază despre acest dispozitiv.

Una dintre cele mai importante componente ale instalației solare – invertorul – captează curentul continuu produs de panourile solare și îl convertește în curent alternativ necesar funcționării dispozitivelor electronice. Un alt rol important al invertorului este acela de a asigura funcționarea eficientă și în siguranță a sistemului solar, protejându-l de supratensiune, suprasarcină sau scurtcircuit.

Pentru a te ajuta să decizi care dintre cele trei tipuri de invertoare se potrivește nevoilor tale specifice, am adunat în acest articol câteva informații de bază despre acest dispozitiv important.

Tipuri de invertoare

Invertorul on-grid gestionează eficient producția de energie solară și poate fi conectat la rețeaua electrică publică, ajustând automat producția și consumul de energie în funcție de necesități. Acesta se poate folosi și doar pentru consumul propriu, în timpul orelor în care este lumină naturală, însă producția este limitată la consumul dumneavoastră din fiecare moment.

Un sistem fotovoltaic cu invertor off-grid are baterii pentru stocarea energiei electrice produse și funcționează fără rețeaua electrică. Aceste invertoare sunt de regulă mai costisitoare decât sistemele on-grid, dar oferă avantajul de a putea fi utilizate în cazul întreruperilor sau absenței rețelei electrice.

Un sistem fotovoltaic cu invertor hibrid combină caracteristicile unui sistem on-grid cu cele ale unui sistem off-grid, permițând conectarea la rețeaua electrică publică și stocarea energiei în baterii. Poate monitoriza consumul de energie și poate alimenta echipamentele cu energie din panouri solare sau de la rețeaua electrică, asigurând alimentare continuă în cazul unor întreruperi de curent.

Cum alegem invertorul potrivit

Alegerea invertorului potrivit pentru sistemul tău fotovoltaic nu este o sarcină ușoară, deoarece există mulți factori pe care trebuie să-i iei în considerare înainte de a lua o decizie. De exemplu, trebuie să determini de câtă energie are nevoie casa/compania ta și care este capacitatea ideală pe care ar trebui să o aibă invertorul pentru a acoperi aceste necesități, care sunt caracteristicile specifice necesare pentru buna funcționare a sistemului (protecția la supratensiune sau monitorizarea sistemului), care este perioada de garanție oferită de diferitele branduri de pe piață și care sunt cele mai fiabile produse.

Capacitatea

Capacitatea invertorului solar trebuie să fie egală sau poate fi și mai mică decât capacitatea maximă a sistemului tău fotovoltaic, în funcție de marcă. Este important să consulți un specialist în domeniu pentru a te asigura că alegi un invertor adecvat pentru sistemul tău fotovoltaic.

Rezistența

Un invertor cu protecție adecvată va avea o durată de viață mai lungă și va funcționa mai bine în timp. Caseta de joncțiune a unui panou solar de calitate are un rating IP65. La nevoie, pentru protecție suplimentară, se poate achiziționa o cușcă rezistentă la intemperii (care va costa însă suplimentar).

Indicat este ca acesta să se monteze într-un loc ferit de intemperii și de razele soarelui. De asemenea, trebuie să te asiguri că invertorul beneficiază de ventilație, de preferat este să fie instalat afara pe o terasa sau în garaj sau în orice spațiu ce îndeplinește condițiile mai sus menționate. Este indicat, de asemenea, să nu fie instalat lângă spațiile locuite (dormitor).

Afișajul

Informațiile care pot fi afișate de invertor includ:

  • câte ore produce energie sistemul;
  • numărul de kW produs de sistem în prezent și în trecut (pe zi/săptămână/lună/an/total);
  • cantitatea de energie (kilowați-oră) pe care o produce zilnic sistemul;
  • cantitatea de energie electrică (kilowați-oră) produsă de sistem de la instalare.
  • analizele setărilor invertorului și ale rețelei
  • alte analize

Aceste informații pot fi afișate direct pe invertor sau poate exista o opțiune de monitorizare la distanță (o consolă sau o aplicație mobilă).

Perioada de garanție

Perioada de garanție a invertoarelor variază de obicei între 5 și 10 ani. Opțiunile de extindere a perioadei de garanție au de obicei un cost suplimentar.

Prețul

Pe piață există numeroase opțiuni, de la cele mai ieftine la cele mai scumpe. Totuși, dacă îți  dorești un produs de calitate, rezistent și eficient, nu alege niciodată cea mai ieftină opțiune. Acesta nu durează mult și va trebui să-l schimbi destul de repede. Cel mai bine este să soliciți sfatul specialiștilor.

Folosind informațiile din acest articol, sperăm că-ți va fi mult mai ușor să descoperi care este cel mai bun invertor pentru sistemul tău de panouri fotovoltaice. Nu uita că, pentru a alege invertorul ideal pentru nevoile casei tale și pentru a asigura buna funcționare a acestuia, cel mai indicat este să apelezi la un specialist în sisteme fotovoltaice.

Stock Busters eMAG 2022 Oferte

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button